Close
Close
 

    Če sami polagate tapete

    !

    Preverite spodaj


    Standardne mere zvitka tapet so 52 cm × 10 m (5,2 m2). Skupno površino stene delite s 5; količnik vam pove, koliko zvitkov potrebujete. Pri tapetah z motivi računajte z večjo izgubo. Večji kot je motiv, večja je izguba.


    - Za odstranjevanje starih tapet uporabite parni aparat (za odstranjevanje vinilnih tapet obvezno uporabite bodičasti valjček).


    - Z vodo in ustreznim mehčalcem napolnite do 75 % vsebnika naprave in počakajte, da doseže ustrezno temperaturo. Parni nastavek za odstranjevanje tapet držite 30 sekund na istem mestu, nato pa tapeto odstranite z lopatico. Delo vedno opravljajte od zgoraj navzdol. Z milnico umijte steno in s čisto vodo odstranite ostanke ter preostale madeže starega lepila.


    - Neravnine in poškodbe zgladite z izravnalno maso, to pa nato obrusite do popolne gladkosti. Na porozno steno najprej nanesite -temeljni premaz. Izmerite širino tapet. Od te odštejte 2 cm, na tej razdalji (merjeno od enega od vogalov) pa s pomočjo svinčnice na steno zarišite pravi kot. Višino prostora izmerite na več mestih. Tapete narežite na kose, ki morajo biti za 10 cm daljši od največje izmerjene višine. Tapete zdaj obrežite po meri.


    - Kos tapete položite s hrbtno stranjo navzgor na tapetniško mizo. Enakomerno jo premažite z lepilom za tapete. Premazane dele tapete prepognite kot harmoniko in počakajte, da tapeta vsrka lepilo. Počakajte, da tapeta vsrka lepilo. Zgornji, dvojno prepognjeni del odprite in ga natančno nalepite v zarisani pravi kot. Zgornji rob naj sega 2 cm čez rob stene. Ta rob pozneje odrežite.


    - S krtačo pogladite tapeto ob zid – vselej od sredine navzven – in tako izpod njene površine odstranite zračne mehurčke. Ko je zgornji del tapete dobro nameščen, sprostite še njen spodnji del in na enak način nadaljujte z glajenjem. S konico škarij vtisnite gubo v kotu, ki se stika s stropom. Sprostite rob in odrežite odvečni kos tapete. Tapeto znova močno pogladite s krtačo. Tapeto na enak način umerite v kotu in nato še na spodnjem robu stene. Namestite naslednji kos tapete. Položite jo tesno ob prvi del (»na pritisk«). Na štrleče dele stika znova nanesite manjšo količino lepila. Pogladite jih z valjčkom za stike. Posamezne kose tapet medsebojno povežite tudi na vogalih. Prvi del tapete močno pogladite ob steno. Odrežite odvečni del ob stropu. Nato pogladite ob steno še preostali del tapete. Če vogal ni povsem pravokoten, rob tapete ne bo potekal povsem navpično. V tem primeru zarišite še en pravi kot (oglejte si začetek postopka) in nepravilnost ustrezno prekrijte z naslednjim kosom tapete.

    V nadaljevanju boste našli izbrana orodja in materiale


    + Dodaj vse na seznam opravil


    • Mere (cm) 16 x 4 x 56
    • Masa (kg) 0,8
    Bodičast valj za tapete
    Bodičast valj za tapete
    Od
    € 4,80
    Dodaj na seznam opravil +
    • Delovna širina (cm) 60
    • Mere (cm) 300 x 60 x 75
    • Mere pri prevozu (cm) 100 x 60 x 8
    • Masa (kg) 12
    Kronski sveder 300 x 60 cm
    Kronski sveder 300 x 60 cm
    Od
    € 4,80
    Dodaj na seznam opravil +
    • Moč (W/V) 2500 / 230
    • Prostornina vode (l) 7
    • Trajanje uporabe (min) 120
    • čas segrevanja (min) pribl. 20
    Parni aparat za odstranjevanje tapet
    Parni aparat za odstranjevanje tapet
    Od
    € 9,60
    Dodaj na seznam opravil +
    • Najv. dovoljena obremenitev (kg) 150
    • Dolžina shrambe (cm) 125
    • Mere (cm) 59 x 17 x 125
    • Masa (kg) 12
    Zložljiva lestev
    Zložljiva lestev
    Od
    € 9,60
    Dodaj na seznam opravil +